statiefoto foto1 foto2 foto3 foto4

project

Stenen windkorenmolen ‘´t Slot’ te Gouda
herstellen binnenpleisterwerk

historie

Gebouwd in 1832 als derde molen op deze plaats. Voorganger, achtkante stellingmolen, brandde af op Paasdag 1831. Ingrijpend gerestaureerd tusse 2003-2007: scheef gezakte molen werd rechtgezet, herstel metsel- en stucwerk en staart grotendeels vernieuwd. Rijksmonument.

opdrachtgever

Gemeente Gouda

directie

Gemeente Gouda, Afdeling Vastgoed

bouwkundige/ bouwfysische problemen

Vernieuwen binnenpleisterwerk in het kader van een grotere restauratiebeurt.

aard adviesopdracht

Onderzoeken vochtgehalte en zoutbelasting, advies toe te passen binnenpleister systeem. Analyses laten zien dat ondergrond sterk zoutbelast is, maar droog. Geen zichtbare zoutuitbloei dankzij geringe vochttransport van buiten naar binnen.

plan van aanpak

Vullen oneffenheden, aanbrengen spritzlaag, opzetten pleisterlaag, muurvolgend pleisteren.  Nanevelen. Na opdrogen en uitharden de tint bekijken en naturel laten dan wel sauzen met kalkhydraatverf.

uitvoering

2006, hoofdaannemer: Den Hoed Aannemers b.v. Bergambacht; stukadoor: Van Baren, Schoonhoven

bijzonderheden

Molenromp is opgetrokken in een paarsrode  vechtformaat steen met zeer gunstige hygrische eigenschappen. Opvallend is dat de stenen door verwering zeer zwak zuigend, zelfs bijna waterdicht zijn geworden! 
De afgebikte binnenpleister was een kalkmortel gesausd met vele lagen gewone ‘witkalk’, waardoor metselwerk van binnenuit buitengewoon goed gedroogd is
Op basis van boormonsters zijn vochtprofielen opgesteld (zie tabel). De muur, met vochtgehalte tussen 1,30 – 3,40 % [M/M], is droog tot zeer droog. Het is de droogste molenromp die wij in onze adviespraktijk zijn tegengekomen.

status

uitvoerende werkzaamheden opgeleverd medio 2006

links

http://www.molens.nl/ databasenr 890 in het molenbestand
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Molen_'t_Slot_Gouda.jpg