statiefoto foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6

project

Toren N.H. kerk
advisering diverse bouwkundige gebreken

historie

Gebouwd 1428. De toren is al die jaren bewaard gebleven. De huidige kerk is in 1925 ertegenaan gebouwd. De toren is een van de oudste bouwwerken van Rotterdam

opdrachtgever

Gemeente Rotterdam

directie

Gemeentewerken Gemeente Rotterdam

bouwkundige/ bouwfysische problemen

Vier à vijf jaar geleden is de toren hervoegd met een cement-mortel. De vraag is in hoeverre dit in wezen incompatibele voegmateriaal in de toekomst aanleiding zal geven tot schade in het historische metselwerk van de toren. Daarnaast is schade ontstaan aan pleisterwerk en vloer op de begane grond, het houtwerk in de toren en de plavuizen omgang op de 4e verdieping.

aard adviesopdracht

Onderzoeken in hoeverre de nieuwe cement voegmortel in de toekomst aanleiding zal geven tot schade in het historische metselwerk van de toren. Advisering t.a.v. diverse herstel- en onderhoudswerkzaamheden.

plan van aanpak

Voegwerk toren: monstername op een 6-tal plaatsen in de toren om te onderzoeken of achter de cementvoeg waterophoping plaatsvindt (zie tabel).
Herstelwerkzaamheden: onderzoek naar achtergronden schaden + keuzen reparatiematerialen.

uitvoering

In de loop van 2010

bijzonderheden

De nadelige gevolgen van een verkeerde voegmortel blijken tot op heden beperkt. De adviseurs raden aan de ontwikkeling van schade aan bakstenen te monitoren.

status

Opgeleverd

links

reliwiki.nl/index.php?title=Pernis%2C_Ring
www.hervormdpernis.nl