statiefoto foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6

project

Fort Lunet III te Utrecht
diverse materiaalkundige adviezen

historie

Gebouwd tussen 1822 en 1826 als één van vier Lunetten op de Houtense vlakte, onderdeel van de Hollandse waterlinie. De Lunetten zijn vier halvemaanvormige verdedigingswerken (lune is het franse woord voor maan) die samen één fort vormen. nog in gebruik tot na de Tweede Wereldoorlog.

opdrachtgever

Gemeente Utrecht

directie

Ingenieursbureau Stadswerken Utrecht

bouwkundige/ bouwfysische problemen

Achterstallig onderhoud, zettingsscheuren, schilvorming, kalkuitloging, door vorstinwerking kapotgedrukt metselwerk, alg en mosgroei, uitgedrukt voegwerk etc.

aard adviesopdracht

Incidenteel tijdens het bouwproces adviseren op het punt van mortelsamenstellingen, keuring baksteenmonsters, injecteren lateraalscheuren (schilvorming) en kwaliteitscontrole na uitvoering.

plan van aanpak

buiten adviesopdracht

uitvoering

2008 – 2009, Koninklijke Woudenberg b.v. Ameide

bijzonderheden

De boorkernen en de foto’s van de afgesloopte muurkop geven een goed  beeld van de opbouw van de muur. Voor het buitenste deel van de muur is ‘Amsterdamse Cement’ (dit is kalk + gebrande klei als kunstmatig puzzolaan – ipv tras) toegepast in combinatie met harde klinkers. Voor het binnenste van de muur is een pure kalkmortel gebruikt in combinatie met een zachtere steen.

status

Opgeleverd

links

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lunetten_op_de_Houtense_Vlakte
http://www.lunetten.nl/pub/index.php?id=2210
http://www.hollandsewaterlinie.nl/index.asp?id=118&fortid=28