nieuws &
publicaties

 • De TU Delft en de Vereniging Monumentenwacht Nederland hebben een onderzoekscontract ondertekend binnen de raamovereenkomst ‘Aanpak Vochtproblematiek Massief Metselwerk’. Het onderzoek wordt uitgevoerd door TU Delft faculteit Civiele Techniek & Geowetenschappen. Onderzoekers zijn Caspar Groot en Jos Gunneweg die als deeltijdonderzoeker ook aan de TU Delft zijn verbonden.

  Klik hier voor het complete persbericht
BAM
Kloes
 • Doorgeven kennis aan een jongere generatie onderzoekers
  Op 24 september 2012 maakte prof. dr. ir. B. Geerken, decaan van de faculteit Civiele Techniek & Geowetenschappen (CiTG) van TU Delft, het initiatief bekend van dr. ir. Caspar Groot en Jos Gunneweg de onderzoekers van het door deze faculteit uitgevoerde Onderzoek Aanpak Vochtproblematiek Massief Metselwerk, tot het oprichten van de ‘Prof. Van der Kloes Stichting’. Van der Kloes was de eerste bouwmateriaalkunde hoogleraar aan de (voorloper van) TU Delft. Via deze stichting beogen Groot en Gunneweg te bereiken dat de expertise die zij bij de uitvoering van genoemd onderzoeksproject hebben opgebouwd, via een post-doc onderzoek bij Materialen en Milieu/Microlab van de faculteit wordt doorgegeven aan en verder uitgebouwd door een jongere generatie onderzoekers. 

  Klik hier voor de complete brochure of ga naar de pagina.
 • Wilt u het artikel 'Hydrofoberen van historisch metselwerk' ontvangen? Vul dan het contactformulier in.
 • Lezing voor Kennisbeheer bijeenkomst Rijksgebouwendienst
  Op maandag 7 februari 2011 verzorgde Gunneweg een lezing voor het kennisplatform restauratie, van de Rijksgebouwendienst. Hij koos als thema ‘de massieve muur als systeem’ en had twee schema’s uitgewerkt zoals hierbij afgedrukt. Het ene een indeling van het historische massieve metselwerk in een vijftal tijdzones gekoppeld aan de stand van de technologische ontwikkeling van de productie van baksteen en mortels. En een schema met de verschillen tussen de massieve muur en spouwmuurbouw, zowel uitvoeringstechnisch als de bouwfysische aspecten.
 • De Rijksgebouwendienst heeft een speciale educatieve website gemaakt over de consolidatie van Kasteelruine Brederode. In een clipje op die site legt Jos Gunneweg het verschil uit  tussen ‘restauratie’ en ‘consolidatie’ en het zoeken naar de subtiele balans tussen die beide uitgangspunten. Zie:   www.ruinevanbrederode.info/#